Aromatherapie

Al in het stenen tijdperk waren er de eerste vormen van het gebruik van essentiële oliën of geuren. Mensen verbrandden toen al bepaalde kruiden in hun vuurtjes, zodat het lekker rook of de lucht een rustgevend effect had. De Egyptenaren hebben het meeste bereikt in de ontwikkeling van de essentiële oliën, deze zijn door de farao`s goddelijk verklaard. Alleen de priesters mochten ermee werken, er zijn kruiken met olierestanten gevonden van 3000 jaar voor christus.
De aromatherapie van tegenwoordig is veel uitgebreider geworden en er is ook veel meer over de werking bekend als vroeger. De oliën worden gewonnen uit planten, bloemen, bomen en bevatten daardoor de wezenlijke kracht van deze stukjes natuur. De olie wordt gewonnen door middel van waterdampdestillatie of koude persing. Omdat alle oliën uit natuurlijk plantmateriaal worden gewonnen is de kwaliteit van de planten, bloemen en bomen erg belangrijk. Dit bepaalt namelijk ook de kwaliteit van de olie.
Dieren weten zelf aan welke oliën ze behoefte hebben. De oliën voor behandeling kunnen geselecteerd worden door het dier eraan te laten ruiken. Wanneer een dier behoefte heeft aan deze olie, zal het dier blijven ruiken. Is de olie niet nodig, dan zal het dier zich er vanaf wenden.
De oliën kunnen op verschillende manieren toegepast worden op het dier. Dit gebeurt via:
• Inademing; voor de luchtwegen en de mentale werking.
• Massage; voor de spieren, gewrichten, onderliggende organen en de huid.
• Inname; voor de organen, orgaanstelsels en het gehele innerlijk lichaam.

Welke manier er toegepast wordt is afhankelijk van de klacht en de olie die je gaat gebruiken.

In de praktijk maak ik veel gebruik van zelf samengestelde composities. Dit zijn olieen die samen een verlichtende werking geven op een bepaalde klacht. Denk bijvoorbeeld aan gewrichts- of spierolie, maar ook bij huidklachten zoals jeuk of mok.