Schaap,

De meest intensieve periode van het jaar voor een schapenhouder is uiteraard de lammertijd. Dit is altijd een drukke tijd want je weet nooit precies wanneer de lammetjes komen. Vaak wordt er in de nacht ook nog gekeken bij de schapen. De eigenaresse constateerde dat een van de schapen wat lichamelijke problemen vertoonde en de bevalling eigenlijk te vroeg inzette. Het lammetje kwam hierdoor vast te zitten in het geboortekanaal en kreeg acuut zuurstof tekort. De eigenaresse moest het lammetje snel verlossen wat pijnlijk was voor het schaap. Er kwamen 2 lammeren ter wereld waarvan er eentje het "niet goed deed". Deze wilde niet staan en bleef roerloos in het stro liggen. De moederschaap wilde niks met de lammeren te maken hebben, ze was doodsbang. Ook maakte ze geen melk aan, bleef ze aan de nageboorte staan en likte de lammeren niet af. Na een aantal uur was er geen verandering in de situatie, toen werd ik gebeld met de vraag; "kan je hier iets mee?" Toen ik kwam trof ik het lammetje roerloos onder zijn warmte lamp aan, het andere lam wilde drinken maar de moeder raakte elke keer compleet in paniek en duwde het lammetje weg. De moeder had geen mooie volle uier en stond angstig in een hoekje van haar hok. Bij dit soort acute situaties duurt je anamnese gesprek maar kort, je vraagt direct naar belangrijk aanwijzingen die je wijzen naar een middel. Vaak zijn dit eerst EHBO middelen die je inzet. Zowel moeder als het lammetje begonnen met een acuut homeopathisch middel.
Het lammetje stond binnen het uur nadat hij zijn eerste homeopathische middel had gehad. Het moederschaap heeft meerdere homeopathische middelen gehad met name om de schok van het bevallen en de pijn te boven te komen. Ze ging diezelfde dag nog zachtjes de lammeren aflikken. 's Avonds viel de nageboorte eraf en de volgende dag was haar melkproductie op gang gekomen. Gelukkig mochten de lammetjes weer drinken en werden ze geaccepteerd. Moederschaap en haar lammeren maken het goed!

Reactie van de eigenaar;
"Ik ben opgegroeid met de geboorte van lammetjes in het voorjaar. Sinds een aantal jaren heb ik zelf thuis ook wat "hobby" schapen. Af en toe verloopt de geboorte van de lammeren niet helemaal goed, zoals nu het geval was. Deze keer heb ik Sanne er bijgehaald. Het was zo mooi om te zien dat het schaap ziender ogen opknapte, de lammetjes accepteerde en er voor ging zorgen. Ook het ene lammetje wat zo suf was en roerloos in het stro lag werd snel levendig en actief. AIle 3 maken het goed nu. Ik ben heel blij dat Sanne ons geholpen heeft en weet zeker dat als het nog eens gebeurt, ik haar weer bel!"