Voedingsleer

Goede voeding is de basis voor een gezond leven, maar wat is goede voeding?

Welk soort past goed bij de wensen van uw dier? Met name bij allergieën en spijsverteringsproblemen (diarree, obstipatie, maagzweren) ben je op zoek naar een passend voedingsadvies met een juiste voeding. Door te kijken naar het dier en zijn leefomstandigheden, behoeftes en terug te gaan naar de basis (oorsprong) komen we heel vaak uit op een passend voedingsadvies. Ik maak hierbij heel vaak gebruik van de biosensor. Ieder dier is uniek met zijn eigen allergieën en intoleranties gevoeligheid voor bepaalde inhoudstoffen, de biosensor helpt te zoeken naar de juiste voeding.

Honden zijn vleeseters die na gelang hun rang en stand in de roedel hun kostje vergaren en samen de prooi delen. Hun voedingsaanbod is wisselend en soms schaars. Onze eigen honden krijgen brokken, die volgens de fabrikant de juiste ingrediënten bevatten. Nu is het brok en vleesaanbod tegenwoordig zo divers, dat het heel moeilijk te bepalen is wat het juiste is voor uw hond. Leeftijd, activiteit, groei en eventuele lactatie hebben allemaal invloed op de energie en voedingsbehoefte van uw dier. Een passend advies op maat kan hierbij helpen.

Voor paarden lijkt het iets gemakkelijker, een combinatie van hooi en juist krachtvoer is vaak voldoende. Maar wat is het juiste hooi en worden onze paarden niet juist veel te snel te dik? Hoe hou je een paard op gewicht? Is hij snel te mager of juist te dik, en ontwikkelt het paard klachten door overgewicht. Ik ben afgestudeerd op het onderwerp insuline resistentie bij paarden en kwam er tijdens mijn onderzoek achter dat het voeren en vooral voederen van paarden nog behoorlijk ingewikkeld is.

Het toevoegen van bepaalde supplementen en mineralen komt bij paarden nogal vaak voor terwijl juist deze poedertjes nogal wat suikers bevatten. Wist je dat je een paard veel beter olie kan geven als energiebron dan suikers! Paarden kunnen zuivere oliën veel beter omzetten in energie. Een voedingsadvies op maat die past bij uw paard en trainingsdoelen is essentieel om een juiste balans daarin te vinden.